Een ontwerper… Duur?

Voordat er iets door een bedrijf naar buiten wordt gebracht zal alles van communicatieruis moeten worden ontdaan. Wat gaat er exact in woord en beeld gecommuniceerd worden? Want iedere website, folder, poster, etc. zal immers zonder uitleg voor een toeschouwer begrijpelijk moeten zijn. Dat ‘logisch maken en helder krijgen’ is tijdens de samenwerking met een ontwerper essentieel om een goed resultaat te realiseren.

Wat maakt een ontwerp onnodig duur?

De gemiddelde mensch heeft meestal wel een idee over hoe het er bij een ontwerper aan toegaat, maar de praktijk leert ‘dat er nog zoveel bij komt kijken…‘. Wanneer je iets laat of gaat ontwikkelen ontstaan er tijdens het ontwerpproces vragen. Veel vragen. Over het ontwerp. Maar ook over het bedrijf of indirect zelfs over de bedrijfsvoering. Die vragen hebben een antwoord nodig.
Een ontwerper kan deze voor zichzelf ‘invullen’, maar de opdrachtgever zal hier met alle betrokkenen over na moeten denken voordat hij zijn veto kan geven. Gebeurd dat niet, onvoldoende, of met compromissen, dan gaat het uiteindelijke communicatieplaatje rammelen waardoor onnodige correctiefases en meeruren ontstaan. En dat kan oplopen.
Slimme marketeers sprongen hier op in met acties als no cure , no pay en fixed price offertes om een eventuele ongewenste kostenpost vooral bij de uitvoerende partij te houden. De crea is echter ook niet geheel gek en baseert dus z’n offertes op die ‘gemiddelde klant’ die geen idee heeft wat er allemaal bij komt kijken …

Maar stel nou dat je bijvoorbeeld  alles soepeltjes voorbereid en je zaakjes op orde krijgt doordat een samenwerking optimaal verloopt… Is het dan eerlijk dat je dezelfde volle mep betaalt?

En dus probeer ik op dat punt daar wat aan te doen*). Veel zaken kunnen mensen namelijk prima zelf regelen, alleen mist men vaak de ervaring. Wat kan iemand zelf doen? En wil die dat? Waar is mijn expertise nodig? Regel ik dat of de klant het zelf? Door op deze manier in elkaar te investeren ben je direct goedkoper uit dan wanneer iemand dit standaard in een offerte opneemt. Op langere termijn kan dit zich alleen maar verder ontwikkelen.

Dus zo kan het ook…

Ik neem aan dat u niet bij een ontwerper aanklopt omdat deze uw logo of website rechtstreeks van de plank afhaalt. U wilt iets dat ‘op maat’ verzonnen en gerealiseerd wordt. Alleen al hierom is niemand bij idonuts een gemiddelde klant. Het gaat immers om u en uw opdracht. En al is het lastig om iets te offreren ‘wat er nog niet is en nog gemaakt moet worden’; het hoeft nog geen bakken met geld te kosten.
Mijn grote voordeel is mijn ervaring. Nagenoeg alle disciplines bij een opdracht kan ik prima zelf uitvoeren of, indien nodig, aansturen. Ik denk daarbij niet in ‘projecten’, maar in ‘werkzaamheden’. Er is voor mij geen verschil in ontwerpen, een website bouwen, fotograferen, naar de postbus lopen, illustreren, etc… Ik ben voor één opdracht bezig die, door alle werkzaamheden die moeten gebeuren, tot stand komt. En al die zaken worden simpel en eerlijk geregistreerd door middel van een timer tegen een vast uurtarief.

Eén op één werkt gewoonweg het beste. In ieder geval voor mij. Ik ga voor transparant en helder waardoor zaken niet meer hoeven te kosten dan nodig is. En zo werkt het ook met mijn netwerk met derde partijen. Wanneer er een illustrator, tekstschrijver of php-specialist gewenst is, is er altijd rechtstreeks contact tussen klant en een deze medewerker. Waarmee er ook geen tussenhandel op de factuur kan ontstaan.

*) Lees ook eens het artikel Zeven tips die samen werken.

Prijzen idonuts
• standaard uurtarief 65 euro.
• Projecten boven de 12 uur 55 euro per uur.
• Projecten boven de 24 uur 50 euro per uur.
• Intakegesprekken zijn gratis. (Telefonisch of op kantoor)
• Prijzen zijn exclusief BTW.
Geïnteresseerd in een oriënterend gesprek?
Bel 06 5190 5434
Prijsvoorbeelden
Een goed en degelijk logo … vanaf 325 euro.
Een website op basis van een bestaand template en eigen content … vanaf 595 euro.
Een actie strooikaart voor een winkel, inclusief 2500 stuks A5 briefkaarten dubbelzijdig bedrukt … vanaf 380 euro.